Wybór tortu w kilku krokach – kształt, ciasto, masa, dodatki
Zastanawiasz się, jaki tort zamówić, by zachwycił gości doskonałym smakiem i pięknym wyglądem? Jako doświadczeni cukiernicy podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru tortu.
Jaki tort wybrać? W jakiej cukierni zamówić? – to jedne z często zadawanych pytań, którym nie ma co się dziwić. W końcu tort to jeden z ważniejszych „gwoździ programu” rozmaitych uroczystości, swoista… wisienka na torcie, która stanowi słodkie ukoronowanie wyjątkowego dnia.
Tort to rodzaj wykwintnego deseru, składający się z ciasta przekładanego masą (często też nasączanego alkoholem) oraz zdobionego polewą i innymi dodatkami.
Kształt
Tradycyjnie torty mają kształt kwadratu, prostokąta lub koła (więcej ciekawostek na temat kształtów tortów znajdziesz w artykule Historia tortów).
Modne są, oparte na prostokącie czy kole, torty piętrowe – pięknie się prezentują i pozwalają zmieścić na stosunkowo niewielkiej powierzchni znaczną ilość ciasta, którego wystarczy dla wielu gości.
Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się też torty 3D, mające kształt dowolnego przedmiotu – torty trójwymiarowe to nic innego jak najprawdziwsze, całkowicie jadalne rzeźby (stąd też znane są jako torty artystyczne).
Rodzaj bazy
Bazą tortu może być:
- ciasto biszkoptowe,
- ciasto kruche,
- beza,
-
masa np. z pokruszonych herbatników lub innych ciastek oraz dodatków (orzechów, migdałów itp.).
Klasyczny i najchętniej wybierany tort zawiera zwykle ciasto biszkoptowe – delikatne i rozpływające się w ustach. Za wyborem bazy biszkoptowej przemawia też większa pewność, że tort z nią zasmakuje gościom i będzie łatwiejszy w jedzeniu (w odróżnieniu od bezy, która często się kruszy).
Hitem ostatnich lat są również muffiny z masą, wyłożone na piętrowej tacy. Muffinki nie wymagają krojenia, tak jak tort, gdyż każda z nich może być podana w poręcznej, ozdobnej kokilce.
Dodatki do bazy, masy i polewy
Wyborny smak każdego ciasta można podkreślić lub przełamać odpowiednio dobranym „nasączeniem”, wśród których wyróżnia się:
-
aromaty (wanilia, migdał, pomarańcza, wiśnia i inne) oraz barwniki, w tym również kawa czy kakao, dzięki którym można uzyskać ciasto w ciemnym kolorze,
-
alkohole, np. wino, rum, wódka, brandy i inne (należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość alkoholu może zepsuć cały smak tortu).
O ile aromaty to opcja „bezpieczna”, to w przypadku alkoholu warto zastanowić się, czy weselni goście będą mogli lub chcieli skusić się na zawierający go deser. Czy to z przyczyn zdrowotnych, religijnych czy po prostu poglądowych, niektóre osoby nie spożywają alkoholu w żadnej postaci, jak również unikają zawierających go słodyczy. Przed zamówieniem tortu warto więc zrobić mały rekonesans wśród zaproszonych gości, by nie popełnić faux pas. Jeśli nie jesteście pewni, co wybrać, w naszej cukierni z przyjemnością Wam doradzimy.
Masa
Masa to w zasadzie najważniejszy element ciasta, który nada mu konkretny smak. Wybór masy musi oczywiście iść w parze z rodzajem ciasta (bazy) oraz jego smakiem i barwą.
Masa może opierać się na:
- śmietanie,
- budyniu,
- maśle.
Najpopularniejsze masy do tortów to:
- czekoladowa,
- śmietankowa,
- waniliowa,
- krówkowa,
- truskawkowa,
- malinowa,
- wiśniowa,
- cytrynowa,
- gruszkowa,
- kawowa,
- migdałowa,
- marcepanowa,
- mascarpone,
- pistacjowa,
- piankowa.
Masa może być zarówno jednosmakowa, jak i dwusmakowa. Może być też wzbogacona o różnorodne dodatki, takie jak:
- owoce – świeże, kandyzowane lub w postaci konfitury,
- bakalie – rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe itp.,
- inne – np. ziarna kawowe.
Dekoracje
Eleganckim wykończeniem toru są dekoracje. Trendy w tej kwestii stale ulegają zmianom. Wśród obecnie znanych propozycji wyróżnić można:
-
galaretki i owoce – pyszna i orzeźwiająca kompozycja, dobrze sprawdza się na tortach na wszelkie mniej wymagające uroczystości;
-
klasyczne polewy z kremu maślanego lub masy cukrowej bądź marcepanowej – dobrze spajają tort i nadają mu ładny wygląd, a dodatkowo przyozdobione dekoracjami, takimi jak np. perełki, czekoladowe listki, cukrowe różyczki, kwiaty i zdobienia z bitej śmietany, korkant, lub innymi, zmieniają się w słodkie i eleganckie arcydzieła. W zależności od rodzaju i przeznaczenia tortu, masa może być idealnie gładka, szpachlowana lub koronkowa, jak również ombre (cieniowana), a także ozdobiona elementami wiążącymi się z motywem przewodnim uroczystości (np. wizerunek postaci z bajki na torcie urodzinowym dla dziecka, figurki Pary Młodej na torcie weselnym itp.);
-
„nagi tort” – hit ostatnich lat, z pewnością związany z promowaniem zdrowego stylu życia. Nagi tort składa się tylko z ciasta biszkoptowego przełożonego masą i gęsto udekorowanego owocami. Nie ma na nim żadnej polewy. Pyszny, zdrowszy od tradycyjnych i pięknie wyglądający nagi tort może zaskoczyć i zachwycić gości.
Więcej informacji o różnych dekoracjach tortów przeczytasz też w artykule: Tort weselny. Jakie dekoracje wybrać: klasyczna polewa, owoce, ombre czy „nagi tort”?
+ There are no comments
Add yours